Gamle mursten giver mening

Idéen om Gamle Mursten Nord er født i AVV-regi. Virksomheden åbnede i 2018 i samarbejde med Gamle Mursten fra Svendborg og er i dag en selvstændig virksomhed.

På vores anlæg renser vi gamle mursten, så de kan indgå i nye byggeprojekter. Stenene kommer fra AVV’s genbrugspladser eller entreprenører i lokalområdet. På den måde sikrer vi, at ressourcerne håndteres lokalt og forbedrer miljøet og det lokale miljøregnskab via en reduceret CO2-udledning.

Lokalt kredsløb

Ved at rense mursten fra nedrivningsopgaver i den nordlige del af Jylland holder vi stenene i lokalt/regionalt kredsløb, og miljøet spares for energibelastningen ved brænding af nye mursten. Hver genbrugt mursten sparer miljøet for 0,5 kg CO2. Der går op til 16.000 mursten til at bygge et enfamiliehus – dvs. man sparer 8 ton CO2 ved at bygge med gamle mursten i stedet for med nye.

Arbejde med mening

Gamle Mursten er et godt eksempel på, hvordan man kan samtænke cirkulær økonomi og produktion med social samvittighed. Anlægget beskæftiger borgere, der savner tilknytning til arbejdsmarkedet. Vi vil opkvalificere borgerne, hjælpe dem videre i et meningsfuldt arbejdsliv og understøtte lokal beskæftigelse og vækst. Hos AVV, som fødte idéen til Gamle Mursten Nord, er der gode erfaringer med lignende projekter i reparationsværksteder tilknyttet AVV’s Genbrugsbutik. Her har mere end 49 mennesker gennem de seneste år været tilknyttet vores værksteder.

Renses uden vand og kemikalier

Stenene renses uden brug af vand og kemikalier. Det færdige produkt kan CE-mærkes og har derfor fuldt ud samme holdbarhed og kvalitet som nye mursten, så det kan bruges direkte i nybyggeri. Rensningen foregår i disse fire trin:

Del dine tanker